Ga naar hoofdinhoud
06 - 109 36 045 info@topsportconnect.nl

Afvallen? Zorg ook voor goede nachtrust

Wie af wil vallen probeert gezonder of minder te eten en meer te bewegen. Maar volgens onderzoekers is dat niet het enige. Ook een gezonde nachtrust draagt bij aan een gezond gewicht.

Morgen is er in Lissabon een congres over slaapgewoontes en gewichtstoename. “Onze studies laten zien dat slaapgebrek leidt tot aankomen”, zegt neurowetenschapper Christian Benedict tegen The Guardian. Benedict is morgen een van de sprekers.

24/7-economie

Tweederde van de mensen in Europa heeft overgewicht, een op de vier is echt te zwaar en loopt gezondheidsrisico’s. Te weinig lichaamsbeweging en slecht eten zijn belangrijke oorzaken daarvan, maar slaap is ook een factor, zegt Benedict. “Zeker in de moderne 24/7-economie, waarin mensen steeds vaker moeite hebben om voldoende te slapen.”

Een verstoorde nachtrust invloed heeft op eetlust, stofwisseling, motivatie en lichamelijke beweging. Uit onderzoek van Benedict blijkt dat één nachtje slecht slapen al grote gevolgen heeft. Mensen met slaapgebrek hebben meer trek en zijn eerder geneigd om te gaan snacken. Dat zou komen omdat het slaaptekort de hormonen verstoort die hongergevoel regelen. Mensen met slaaptekort voelen zich hongeriger dan ze eigenlijk zijn.

Back To Top