Ga naar hoofdinhoud
06 - 109 36 045 info@topsportconnect.nl

Invloed voeding op vitaliteit medewerkers

De aandacht voor de invloed van voeding op de gezondheid is nog nooit zo groot geweest als nu. Ook de preventieve kant van voeding speelt een belangrijke rol in het verkleinen van het risico op de zogeheten leefstijlziekten.

Vitale werknemers met een gezonde leefstijl, zijn essentieel voor een bedrijf. Een gezonde leefstijl wordt veelal gekoppeld aan ergonomie en beweging. Er is een duidelijk verband tussen voeding en leefstijlziekten Fietsplannen, aangepaste stoelen, en kortingen bij sportscholen worden door veel organisaties aangeboden.

Maar er zijn nog weinig organisaties die al gezonde lunchmogelijkheden aanbieden. Of bedrijven die meedenken over het ontbijt en diner van de werknemer bij lange werkdagen. Ook de werkgevers die actief meedenken om medewerkers op een gezond gewicht te helpen brengen en te blijven, zijn nog op één hand te tellen.

Voeding meer impact dan bewegen

Voeding beïnvloedt, veel meer dan andere factoren zoals bewegen, onze levensverwachting en vitaliteit kort gezegd zijn (na roken) de 4 belangrijkste doodsoorzaken, meestal gerelateerd aan slechte eetgewoonten (zie onderstaand figuur). Doordat het niet gaat om acute doodsoorzaken, zijn we geneigd om dit te bagatelliseren.

Werk aan de winkel

Er zou meer aandacht moeten komen van werkgevers en werknemers voor het stimuleren van gezonde voeding thuis en op het werk. Er zijn veel kansen voor werkgevers om actief bij te dragen aan vitaliteit op de werkvloer. Door bijvoorbeeld het aanbod in de kantine aan te passen en voor te lichten over gezonde voeding, kunnen medewerkers op een laagdrempelige en vriendelijke manier gestimuleerd worden tot gedragsverandering.

 

Bron: Wageningen Academy

Back To Top