Ga naar hoofdinhoud
06 - 109 36 045 info@topsportconnect.nl

Topverhaal: Oud-minister Jan Kees de Jager 50 kilo lichter

Oud-minister Jan Kees de Jager heeft een ware metamorfose ondergaan nadat hij 50 kilo is afgevallen. Voor één keer deelt hij zijn afslankverhaal en vertelt hij wat het afvallen met hem heeft gedaan. “Ik ben me nog gelukkiger gaan voelen.”

125 kilo. Dat raakte de weegschaal van Jan Kees de Jager – van 2010 tot 2012 minister van Financiën – op een gegeven moment aan. Omdat hij niet de langste is, moest hij afvallen. Dat wist hij al jaren, maar op de één of andere manier lukte hem dat nooit.

‘Echt veel te zwaar’

Totdat hij bij KPN, zijn huidige werkgever, twee gesprekken had over zijn gezondheid. “Tijdens deze zogenoemde vitaliteitgesprekken werd er tegen mij gezegd dat mijn levensverwachting aanzienlijk beter is wanneer je niet rookt en wanneer je een gezonde BMI hebt. Nu heb ik nooit gerookt, maar mijn BMI klasseerde me wel als ‘echt veel te zwaar’.”

Toen hij ook nog ziek werd vanwege een bacterie-infectie tijdens een zakenreis in het buitenland, wist hij het zeker: er moest iets gebeuren. Achteraf gezien was de beslissing om af te vallen ‘het zwaarste moment’, vindt hij. De Jager: “In feite voelde ik me toen nog gezond, dus waarom zou je dan? Daarna is alles me meegevallen, ook al moest ik er veel voor blijven doen.”

Geen jojo

De Jager ging lezen over afvallen en met deskundigen in gesprek hoe hij het het beste kilo’s kon verliezen. Hij wilde één ding niet: een jojo-effect. “Dat gebeurde steeds in het verleden als ik wilde afvallen. Ik wilde nu een structurele oplossing.”

De Jager kreeg het advies om een programma te volgen dat je levensstijl permanent wijzigt: minder en anders eten en meer bewegen. “En ik kreeg het advies om te starten met een zogeheten bariatrische ingreep, in dit geval een mini gastric bypass. Dit is eigenlijk een variant op een maagverkleining, waarbij voedsel sneller in de dunne darm komt. Je kan daarna minder eten én je hersens krijgen minder signaal dat je honger hebt.”

Hij vervolgt: “Ik moet tegenwoordig wel aanvullend vitaminen en mineralen nemen, maar dat kan gewoon in één pil per dag. In een jaar tijd ben ik zo één kilo per week afgevallen. Overigens is zo’n operatie geen wondermiddel, maar slechts een hulpmiddel. Het meeste moet je nog steeds zelf doen om je nieuwe levensstijl vast te houden.”

Zes generaties pakken versleten

Een speciale app hielp hem veel. “Op een gegeven moment was ik 30 kilo kwijt. Iedereen gaf me complimenten maar de app was duidelijk: ik was nog steeds te zwaar. Later kreeg ik een smiley en stond er: je hebt een gezond gewicht. Wát was ik blij.”

Het afvallen leidde soms ook tot onverwachte dingen, vertelt De Jager. “Zo heb ik elke twee maanden pakken en overhemden versleten. Vermaken bleek al snel geen optie en dus heb ik mijn ‘Zeeuwse zuunigheid’ overboord gegooid en het Leger de Heils regelmatig blij gemaakt.”

Verder moest De jager nieuwe foto’s laten maken, bijvoorbeeld voor KPN, maar ook voor zijn paspoort. “Een ander prettig effect: ik word niet meer spontaan herkend op straat. Maar dat geldt ook voor mensen die me goed kennen en me een jaar niet meer hebben gezien: regelmatig moet ik me opnieuw voorstellen. Dat leidt soms tot grappige situaties.”

Op gewicht blijven

Hoe hij op gewicht blijft? “Ik eet gezonder, minder, en meer gespreid. Maar ik eet nog wel dingen die ik lekker vind. Minder koolhydraten en geen suikers, maar ik mag nog best eens een borrelhapje eten.”

Sporten waar hij geen zin in heeft, doet hij niet. “Ik heb het advies gekregen om vet te verbranden door met 60 procent van mijn maximale hartslag te bewegen. Dat kan met stevig doorwandelen, zwemmen of fietsen. Voor mij werd dat lopen want dat kan ik in mijn dagelijkse routine inpassen: veel van mijn korte vergaderingen met een collega doe ik nu tijdens stevige wandelingetjes van een half uur. Ondertussen haal ik mijn dagelijkse stappen: 10.000, wat neer komt op ruim 7 kilometer.”

Nog gelukkiger

Wat de afvalrace hem heeft opgebracht? “Ik heb dit nooit gedaan om er beter uit te zien. De trigger was echt gezondheidswinst. Ook voel ik me in allerlei opzichten jonger. Tot vorig jaar was ik al een gelukkig mens, maar nu ben ik nóg gelukkiger geworden. Dat had ik niet verwacht, ook dat is extra winst. Dit was mijn eigen ‘reis’ die mij veel heeft gebracht en die ik daarom graag wil delen.”

Om zijn verhaal te delen heeft Jan-Kees de Jager zijn verhaal ook via een interne blog verspreid zodat alle KPN-medewerkers het kunnen lezen.

Bron: RTL Nieuws

Back To Top