Langer doorwerken moet, maar lang niet alle oudere werknemers halen de eindstreep. Bijzonder hoogleraar Tinka van…
Vitale medewerkers
Een organisatie is zo gezond en vitaal als zijn medewerkers. Aandacht besteden aan de vitaliteit van je mensen betaalt zich dus terug. Met dit stappenplan zorg je ervoor dat je medewerkers langer energiek en met plezier aan het werk blijven.
Mensen met een hoge vitaliteit zitten lekker in hun vel, hebben levenslust en genieten vaak ook een goede gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat vitale en bevlogen medewerkers efficiënter en productiever zijn en tot meer tevreden klanten leiden. Toch bleek uit recent onderzoek van Xerox HR Services dat twee van elke drie bedrijfsorganisaties wereldwijd geen goed beleid heeft om vitale medewerkers te bevorderen. Maar driekwart noemt ‘vitaliteitsbeleid’ wel als een van de peilers om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Kennelijk is vitaliteit dus wel een belangrijk, en wezenlijk onderdeel van het bedrijfsbeleid.
Factoren die vitaliteit beïnvloeden
Vitaliteit wordt door veel factoren beïnvloed. Zowel omstandigheden op het werk als persoonlijke (mentale en lichamelijke) kenmerken, levenservaringen en ervaren steun dragen er aan bij.
Belangrijk zijn de energiebronnen die mensen hebben en de aard van stressoren uit de omgeving. Beschikt iemand over veel energiebronnen en staan er tegenover een stressfactor voldoende energiegevers en herstelmomenten, dan zal de balans goed voor hem blijven uitpakken.
Is er daarentegen sprake van een teveel aan stressoren of een gebrek aan energiebronnen, dan leidt dat tot een disbalans. Daarbij zullen persoonlijke kenmerken, capaciteiten en kwaliteiten ook bepalend zijn.
Rol van bevlogenheid
Ook bevlogenheid bepaalt in belangrijke mate iemands vitaliteit. Zo stelde Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement en Productiviteit aan Nyenrode al in 2013 dat medewerkers die een hoge mate van betrokkenheid ervaren, zich energiek voelen in hun werk. Volgens de hoogleraar hangt bevlogenheid samen met energiebronnen in de werkcontext. Dan gaat het bijvoorbeeld om:
- autonomie: zelf sturing kunnen geven aan de invulling en uitvoering van je werkzaamheden;
- relatedness: onderdeel zijn van een sociale omgeving;
- groei en ontwikkeling: perspectief ten aanzien van bijvoorbeeld verdieping in je werk.
In gesprek over vitaliteit
Ook is het van belang om gesprekken te voeren over wat medewerkers zelf kunnen doen om hun vitaliteit te vergroten. Blijf vragen stellen, bijvoorbeeld:
- Hoe kun je je eigen vitaliteit versterken?
- Hoe kun je meer gebruikmaken van energiebronnen?
- Wat zijn structurele stressoren en wat kan daaraan gedaan worden?
Kortom: het gaat erom wat kan iemand doen om ervoor te zorgen dat zijn totale balans aan energiebronnen en stressoren positief blijft uitvallen. Zo leg je de verantwoordelijkheid waar die hoort en maak je van vitaliteit geen probleem maar een uitdaging.
Bron: www.overduurzameinzetbaarheid.nl