Ga naar hoofdinhoud
06 - 109 36 045 info@topsportconnect.nl

Vitale secundaire arbeidsvoorwaarde: powernappen

Een op de zes werknemers kampt met slaapproblemen zo blijkt uit onderzoek van van TNS NIPO. En dan presteer je slechter op het werk. Bij Sabic, een chemisch bedrijf in Bergen op Zoom, willen ze dit voorkomen en laten ze medewerkers powernappen. Maar ook organisaties zonder continudiensten stellen een powernapruimte beschikbaar.

In de fabriek is een speciale ‘powernap’-ruimte gecreëerd voor medewerkers.  In een comfortabele fauteuil kunnen werknemers zich even opladen. Na maximaal 20 minuten gaat er een zoemer. Voornamelijk mensen met ochtend- en avonddiensten maken er gebruik van. Zij hebben volgens onderzoekers vaak de meeste slaapproblemen. Hierdoor kunnen zij minder alert zijn op het werk.  Bij Sabic zijn de resultaten inderdaad positief. Medewerkers zeggen dat hun humeur er op vooruit gaat en ze alerter zijn tijdens het werk.

Slaapachterstand

Maar niet alleen voor bedrijven met continudiensten is powernappen geschikt. Volgens Wendel Post, arbeidshygiënist bij Arbo Unie, past powernappen bij meer organisaties dan nu het geval is. “Heel veel mensen kampen met een slaapachterstand, we hebben het allemaal druk. En helaas kun je geen slaapvoorraad opbouwen. Dan kan een powernap op z’n tijd veel goed doen. Ook overdag.”

Kort dutje

Een goede powernap duurt tussen de twintig en dertig minuten volgens Post. “Dat staat ongeveer gelijk aan de eerste fase van je slaapcyclus. En het is precies genoeg om kort te herstellen en jezelf weer op te laden. Daarna kun je er weer tegenaan en het voorkomt fouten. Meer dan een halfuur slapen is te lang: je slaap gaat dan over in een diepe slaap en als je daaruit wakker wordt, kun je echt gedesoriënteerd zijn en je juist heel suf voelen. En dat gaat dan ook niet snel weg.”

Powernapstation

Dit kun je het beste in een stoel doen, daarin slaap je lichter dan een bed. Dit kan een comfortabele stoel zijn of een speciale powernapstoel.

Bron: HR praktijk

Back To Top